Frågor och svar

Fråga 1: Vad är det för mening med att sitta och meditera?

Ja det är mening och man kan se att de som kommer har olika saker som de vill uppnå. Nu vill jag först framhålla att om du sitter med en önskan om att få uppnå något så är du på en återvändsväg. Det kommer att ta lång tid för dig. Trots denna varning om förväntningar vill jag dock hänvisa till det man kallar fem sorters zen: Fem olika saker folk som kommer till zen vill uppleva. Dessa fem sorters zen nedtecknades för ca 1500 år sedan och håller ännu. De kan ge en vägledning om att följa zenvägen och om  ”nyttan” med zazen.

1 de flesta som kommer till zen-introduktion vill må bra: de söker Hälso-zen. De har stressiga liv och vill hitta ett sätt att varva ner. De har hört att zen-metoden är verksam. Egentligen ger de flesta meditationsformer en avspänning i kroppen. Genom att bara sitta still och andas med buken så minskar produktionen av stresshormoner så hjärtat lugnar ner sig och tarmen fungerar bättre. De flesta som gått zen-introduktionen känner att de fått detta och fortsätter inte sitta i grupp. De sitter hemma och på jobbet och är nöjda. Det finns en hel mängd vetenskapliga forskningsresultat som visar på denna nytta med hälso-zen. T ex om man medicinerar för en åkomma kan man genom att meditera ofta minska dosen medicin för samma medicinska effekt i kroppen. Det har jag märkt i mig själv också. När man suttit regelbundet i minst ett halvår kan man testa vid huvudvärk att först sitta 20 min och sedan ta halva dosen huvudvärkstablett man brukat ta.

2 Några vill känna energi i kroppen och kunna använda den till olika syften: energi-zen. Det kan vara i sporter, ofta kampsporter men även vanliga idrotter. Det kan också vara i en annan religion där man vill få kontakt med sin gudsupplevelse, t ex kontemplation över ett bibelord. I många kyrkor runt om i Sverige ordnas regelbunden kristen djupmeditation ofta inspirerad av att sitta enligt zen-metoden.

3 Man vill lära känna sig själv: vem är jag, vad ska det bli av mig i resten av mitt liv, vart går jag efter döden. Vad är meningen med mitt liv utifrån mig själv?

4 Man vill finna sin roll bland allt annat levande: hur är jag tillsammans med alla levande varelser jag möter. Vad är meningen med mitt liv i universum?

5 Den femte nivån kommer du till genom att passera nivå tre och fyra. Först då inser du till fullo vad det är att bara sitta i zazen utan några som helst tankar.

Att gå zenvägen då är man minst på nivå tre: att lära kanna sig själv. I en sesshin som är en lång sittning med många pass per dag får man tillfälle att verkligen intensivt möta sig själv med alla fördomar och föreställningar om livet. Efter en sesshin har många av dessa förändrats.