Rekommenderad litteratur:

Läs inte. Upplev din zazen.

 

Det finns otroligt mycket skrivet om Zen. I synnerhet av västerlänningar som gärna sätter förföriska ord på sin upplevelse som egentligen är ordlös. Vi måste inse att Zen-upplevelsen är ordlös, bortom alla begrepp och förklaringar. Sitt först i zazen något år innan du läser om andras upplevelser. Det är lätt att skaffa sig förväntningar och sedan känna sig misslyckad helt i onödan. Mina zenlärare gav tidigt bort sina böcker. Själv har jag bara kvar mina koansamlingar samt några böcker av Suzuki, Aitken och Thich Nhat Hanh.

 

Vill du absolut läsa om zen så läs denna men bara denna de första åren:

 

En första bok om zen är Shunryu Suzuki’s Zen mind, Beginners mind. Ett ganska tunt häfte med korta tal som han hållit vid sina sesshin i San Fransisco. När du läser boken så läs den aldrig från pärm till pärm. Alltid bara ta ett avsnitt i taget och sedan sitt i minst 5 zazen innan du tar in mer. Börja med prologen och sedan bara bläddrar du igenom boken och där ögonen fastnar där går du igenom endast det avsnittet på 2-3 sidor. Absolut inte mer. Och så sitt så många gånger att budskapet sjunkit in. Gå igenom samma text en gång till efteråt och se om du ser något nytt. Jag köpte boken när jag började sitta i slutet av 1970-talet och har gått igenom den många gånger. Och bläddrar fortfarande i den. Och hittar något nytt varje gång. Hans text hänvisar till många olika nivåer av förståelse och insikt i zen. Boken går inte att översätta utan att förlora många av dessa nivåer. Hans engelska är förhållandevis enkel. Boken tillkom genom att hans efterföljare spelade in hans tal och skrev rent. Detta är i särklass den bästa och mest lästa boken om zen. Den finns också som ljudbok och för läsplatta.

 

När du suttit några år kan du ta in annan litteratur. Fråga Rune under en sesshin vad som kan vara lämpligt för din nivå.